Home Calendar

Calendar

okt
25
søn
Gudstjeneste Veflinge kirke
okt 25 kl. 10:00 – 11:00
okt
27
tirs
Verdensmålene i Veflinge Skolen i Veflinge
okt 27 kl. 17:30 – 19:00

Så prøver vi om vi kan gennemføre møde om verdensmål. Tirsdag d. 27. oktober kl. 17:30. Se mere her, hvis du vil være med til at bestemme hvad der skal arbejdes med i Lokalrådet i fremtiden. OBS: der udleveres mundbind.
Bent Olsen skriver: Tirsdag d. 27/10 kan blive startdatoen for at vi, i Veflinge, gør verdensmålene til andet end noget man pynter sig med.
Der sker så meget på området, så det kan være svært at finde fodfæste, men lad os gøre forsøget og danne en eller flere “kaffeklubber”, hvor man kan blive klogere på indholdet i verdensmålene og måske finde nogle løsninger der helt lavpraktisk kan komme os alle til gode.
Kan vi f.eks. finde løsninger der kan tilgodese alles behov for transport på en bæredygtig måde? Kan vi f.eks. finde løsninger der kan gøre vores behov for opvarmning uafhængig af fossile brændsler?

Tang Vedel Simonsensvej 31, 5474 Veflinge
okt 27 kl. 19:00 – 21:00
Tang @ Vedel Simonsensvej 31, 5474 Veflinge

Under havets overflade vokser tang i et væld af forskellige farver, former og størrelser. Tangskovene, der vokser langs klodens kyster, er lige så vigtige i havets økosystemer som skovene er for livet på landjorden. Fra polerne til ækvator skaber tang både fødegrundlag og gemmesteder for utallige marine organismer – fx fisk og smådyr. Samtidig bidrager tang til at holde både havmiljøet og klimaet i balance idet tang optager næringsstoffer fra havvandet, optager CO2 fra atmosfæren, producerer ilt og modvirker forsuring af havet. 

Mennesker har udnyttet tang som en ressource siden tidernes morgen. Tang er blevet høstet i havet eller samlet op fra stranden, og flere folkeslag har udviklet sindrige systemer til at dyrke tang. Tang er blevet brugt til mad, foder til husdyr, gødning til markerne og som råstof til produktion af kemikalier og tilsætningsstoffer. Vidste du fx at det er stoffer fra tang der giver din kakaomælk den cremede konsistens, binder lidt ekstra vand i hamburgerryggen og holder sammen på din tandpasta?

Forelæser:  marinbiolog Annette Bruhn

nov
1
søn
Alle Helgen gudstjeneste Veflinge kirke
nov 1 kl. 10:00 – 11:00
nov
3
tirs
Dybhavet – nyt fra en ukendt verden Skolen i Veflinge
nov 3 kl. 19:00 – 21:00
Dybhavet - nyt fra en ukendt verden @ Skolen i Veflinge

Dybhavet dækker mere end halvdelen af Jordens areal og det meste er uudforsket. Dels er det meget vanskeligt at fortage målinger og indsamle materiale på havets største dybder, dels har man tidligere fejlagtigt troet at processerne i dybhavet ikke er vigtige for livsforholdene på Jorden.

De dybeste dele af oceanerne, fra 6 til 11 kilometers havdybde, kaldes 'den hadale zone' – efter dødsriget Hades. Zonen indbefatter bl.a. 27 enorme grave der strækker sig tusinder af kilometer langs kontinenternes, geologisk ustabile, rand – der hvor havbundsplader og kontinentalplader støder sammen.
Den nyeste forskning viser overraskende at disse grave er ”oaser” for livet i dybhavet. Omsætningen af organisk materiale er meget høj og man opdager hele tiden ukendte organismer der er tilpasset det ekstreme tryk i gravene. Ved hjælp af avancerede robotter med videnskabeligt udstyr, der kan operere under det ekstreme tryk, er forskerne nu ved at aflure dybhavets hemmeligheder.

Forelæser: professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet | professor i biogeokemi Ronnie N. Glud, Biologisk Institut, Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology
nov
8
søn
Gudstjeneste Veflinge kirke
nov 8 kl. 19:00 – 20:00
nov
10
tirs
Smagen af øl Skolen i Veflinge
nov 10 kl. 19:00 – 21:00
Smagen af øl @ Skolen i Veflinge

Hør professionelle brygmestre fortælle om gærens betydning for øllets aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver.
Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper.

Mennesket har kunnet brygge øl i næsten 10.000 år, fordi brygprocessen som udgangspunkt er en simpel og en helt naturlig proces som kombinerer spiring af byg – dvs. maltning – med gæring.
Selv om processen tilsyneladende er enkel, så er smagen af øl alligevel resultatet af en meget kompleks interaktion mellem de anvendte råmaterialer – primært de forskellige malt- og humletyper – samt valget af gær og den anvendte brygproces. Der er identificeret over 700 forskellige aromakomponenter i øl, og der føjes jævnligt nye til listen. 

I dette foredrag vil du høre om gærens betydning for øllets aroma og om maltens indflydelse på øllets farve, smag og smagsholdbarhed. Du får også indsigt i humlens rolle som smags- og aromagiver, og forelæserne vil også diskutere brygprocessens betydning og hvordan man laver alkoholfrit øl.

Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget. 

Forelæser: brygmester Zoran Gojkovic og Erik Lund, Carlsberg Laboratorium 
nov
15
søn
Gudstjeneste Veflinge kirke
nov 15 kl. 10:00 – 11:00
Gudstjeneste Veflinge kirke
nov 15 kl. 10:00 – 11:00
nov
17
tirs
Tilblivelse af det moderne menneske Skolen i Veflinge
nov 17 kl. 19:00 – 21:00
Tilblivelse af det moderne menneske @ Skolen i Veflinge

 Kom med på en tur gennem menneskets genetiske historie med nedslag i nogle af de begivenheder der skabte de befolkningsgrupper vi kender fra nutidens verden.

Molekylærbiologien har fundamentalt ændret vores forståelse af menneskets historie. Menneskets historie har vist sig at være langt mere dynamisk end vi troede. Derfor er langt de fleste landes befolkninger genetisk set et resultat af begivenheder der skete meget sent i menneskets historie.
I dette foredrag tager Eske Willerslev os gennem menneskets genetiske historie og gennemgår nogle af de begivenheder, fra sygdomsepidemier til folkevandringer, der skabte de befolkningsgrupper vi kender fra nutidens verden.

Forelæser: professor i DNA-forskning Eske Willerslev, Globe Institute, Københavns Universitet