Home Calendar

Calendar

nov
19
tirs
Forædling af mennesket – før og nu skolen i Veflinge
nov 19 kl. 19:00 – 21:00
Forædling af mennesket - før og nu @ skolen i Veflinge

Er det et problem for menneskets fremtid at alle mennesker, selv dem med fysiske og mentale handicap, får børn?” Sådanne spørgsmål spillede en vigtig rolle i samfundsdebatten i begyndelsen af 1900-tallet. Det blev forstærket af nye videnskabelige erkendelser. Ikke mindst af Darwins og Wallaces beskrivelse af hvor vigtig selektion har været for evolutionen – altså udvælgelse af de individer der har størst succes med at overleve og formere sig. Men også erkendelsen og genopdagelsen af munken og planteforskeren Gregor Mendels arvelighedslove. Hør om hvorledes den spirende biologiske videnskab kom til at spille en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik.

”Bør vi i dag omfavne den moderne genetiks enorme potentiale og anvende genredigering klogt?” Hør om hvordan nutidens enorme landvindinger inden for genterapi og genetiske tests – fx fosterdiagnostik – skaber vigtige etiske dilemmaer som flere og flere af os vil stifte bekendtskab med – fx når vi bliver syge, når vi er pårørende og når vi får børn eller fravælger at få dem.

Foredraget henvender sig til alle med interesse for historie, bioteknologi, etik, biologi og moderne samfundsforhold.

nov
23
lør
Indvielse af ny boring ved Sdr. Esterbølle Veflinge vandværk
nov 23 kl. 10:00 – 12:00
nov
26
tirs
Luften vi indånder skolen i Veflinge
nov 26 kl. 21:00 – 22:00
Luften vi indånder @ skolen i Veflinge

Hvert år dør omkring 3.000 mennesker i Danmark for tidligt, og endnu flere bliver syge og indlagt på hospitaler, på grund af luftforurening. Luftforurening kan føre til sygdomme i luftveje og hjerte- karsygdomme. Men nyere forskning tyder nu også på at luftforurening også påvirker forekomsten af andre af de store folkesygdomme – herunder diabetes og Alzheimers.

Men hvor kommer de forurenende partikler og gasser fra, i hvor store mængder og hvilke er værst? Mennesket har altid produceret og udsat sig selv for luftforurening – især fra forbrænding; fra fx bål, brændeovne eller bilmotorer, men også via landbrugets udslip af ammoniak. Blæsten transporterer forureningen i atmosfæren tusinder af kilometer og en stor del af luftforureningen i Danmark kommer derfor fra udlandet, ligesom vi selv eksporterer vores luftforurening til vores nabolande. Naturen selv producerer også forurenende partikler og gasser som vi påvirkes af – de kommer fra fx skovbrande, vulkanudbrud, ørkenstøv og saltpartikler fra havet.

Forskerne kan spore kilderne til partikelforurening med avancerede kemiske analyser af molekylære sporstoffer. Når vi brænder træ og planter, omdannes eksempelvis cellulose til sukkerstoffer som bliver en del af partiklerne i røgen. Sådanne specifikke stoffer anvender forskerne til at spore kilder til forurening af luften – selv i fjerne arktiske områder.

Men hvad er egentligt de vigtigste kilder til luftforurening med partikler både lokalt og globalt? Hvilke effekter har de på miljøet, klimaet og vores helbred? Og hvordan påvirker klimaforandringer luftforureningen i fremtiden? Få svarene fra en kemiker og en læge der forsker i luftforurening og hvordan den påvirker vores sundhed?

dec
1
søn
Juletræstænding P-pladsen v/forsamlingshuset
dec 1 kl. 16:00 – 17:30

Kom til hyggelig juletræstænding på p-pladsen overfor forsamlingshuset. Julemanden kommer også forbi. Forsamlingshuset er vært for kaffe/te, saft og æbleskiver.

Hilsen Forsamlingshuset og julenisserne

Julekoncert med Hillside Gospel Singers Veflinge kirke
dec 1 kl. 17:00 – 18:00
Julekoncert med Hillside Gospel Singers @ Veflinge kirke

Veflinge menighedsråd inviterer til Gospel-koncert 1. søndag i advent kl. 17:00. Kom og bliv i rigtig julehumør

jan
12
søn
Fitness Tryday skolen i Veflinge
jan 12 kl. 09:30 – 15:00
Fitness Tryday @ skolen i Veflinge

Fitness Tryday - kom og se hvad Veflinge gymnastikafdeling kan tilbyde dig. Tidspunkter for de forskellige hold følger senere. Men sæt allerede dagen af nu. Du kan bla. prøve:

Jumping Fitness
Cirkeltræning
Krop og styrke
Pilates
Truntegymnastik for overvægtige
Zumba
Løbe-Fitness
Spinning
MTB-(medbring selv MTB)
Naturtræning (medbring udetøj)

Arr: Veflinge gymnastikafdeling