Home Forside Hyggelig generalforsamling med lokalhistorie

Hyggelig generalforsamling med lokalhistorie

0 1896

Generalforsamling, ugler, flagermus, Lars Trolddreng, Frans Hat og irsk kæmpehjort. Se hvad disse ting alle har med Veflinge at gøre.

Der var genvalg på alle pladser, så lokalrådets generalforsamling var hurtigt overstået. Efter formandens beretning og kasserens fremlæggelse af regnskabet, blev Lene Beenfeldt, Sanne Olesen og Doris Mogensen genvalgt. Og så kom naturvejleder i Nordfyns kommune, Daniel G. Sørensen på banen, for at fortælle de fremmødte om ugler og flagermus i Veflinge. I Veflinge kan vi se især natuglen, den kan blive 13 år. Daniel opfordrede os til at bygge uglekasser, idet uglen er en truet fugleart. Man kan google mange sider om hvordan man laver en uglekasse. Så er der noget at få tiden til at gå med i nogle af de ekstra fri/helligdage der er her i foråret.

Efter ugler og flagermus fik vi et par gamle historier fra Veflinge. I 1938 blev der gravet dræn op ved Høvedgaard. Her fandt man et gevir på 80 cm i diameter der stammer fra en irsk kæmpehjort. Det er blevet bestemt til at være mellem 10.000-11.000 år gammelt. Den største irske hjort der er fundet er 2,10 m over ryggen, og har op til 4 m bredt gevir. Omtrent på samme tid, gik en ung kvinde rundt i Veflinge, hun døde som ca. 25 årig, og er den ældst fundne kvinde i Skandinavien.

Vi fik også en historie om Laurits von Hahn, eller Lars Trolddreng, der også boede i Veflinge. Han blev brændt på bålet, sammen med to andre hekse i 1664. Han havde den evne at hvis nogle i byen kærnede smør, så kunne han bare ved at tænke på stedet,  få smørret til at komme til hans egen smørkærne. Når malkepigerne malkede, kunne han ved hjælp af en syl, hængt op i loftet, få mælken til at komme ned gennem sylen. Hans endeligt kom da oldermandsformand Frans Hat, smed ham ud fra et oldermandsmøde, hvor han ikke havde noget at gøre. Da Frans Hat bad ham om at gå, svarede Lars Trolddreng at: “det skal du ikke bestemme din skiderik”. Og siden led Frans Hat af dårlig mave. Det fik Frans Hat til at melde ham til myndighederne og efterfølgende bestemte kongen, Frederik d. 3, at han skulle brændes på bålet, angivelige på en mark ude ved Væde. Så hørte vi lidt om Axel Brahe og Vedel Simonsen.

Ja det var en rigtig spændende aften.

 

LIGNENDE ARTIKLER