Home Arrangementer i Veflinge Dybhavet – nyt fra en ukendt verden. Tirsdag d. 3. november

Dybhavet – nyt fra en ukendt verden. Tirsdag d. 3. november

0 858

Dybhavet dækker mere end halvdelen af Jordens areal og det meste er uudforsket. Man tidligere fejlagtigt troet at processerne i dybhavet ikke er vigtige for livsforholdene på Jorden.
De dybeste dele af oceanerne, er fra 6 til 11 kilometer. Zonen indbefatter bl.a. 27 enorme grave der strækker sig tusinder af kilometer langs kontinenterne, der hvor havbundsplader og kontinentalplader støder sammen.
Den nyeste forskning viser overraskende at disse grave er ”oaser” for livet i dybhavet.
Ved hjælp af avancerede robotter med videnskabeligt udstyr, er forskerne nu ved at aflure dybhavets hemmeligheder.
Under havbundens overflade i dybhavet lever der ingen dyr – det er mikroorganismernes verden. De lever af døde alger og dyr. Livet foregår her i slowmotion hvor bakterierne har generationstider op til tusinder af år.
For nogle år siden blev den første videnskabelige boreekspedition gennemført i danske farvande. Resultaterne fortalte om Østersøens klimaudvikling igennem de sidste 15.000 år.
Forelæser: professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen, Institut for Biologi, Aarhus Universitet | professor i biogeokemi Ronnie N. Glud, Biologisk Institut, Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology